top of page

WAAROM VIEREN WE

EIGENLIJK DIT FEESTJE?

Natuurlijk allemaal meer dan leuk en aardig dit feestje, maar waarom organiseren we dit eigenlijk? En waarom viert Leiden al bijna 450 jaar Leidens Ontzet? Daarvoor moeten we terug naar het jaar 1574, naar de belegering van Leiden door de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog.

Heel kort door de bocht: de Spanjaarden wilden Leiden veroveren, maar wij als Leidenaren gaven ons natuurlijk niet zomaar gewonnen. Zelfs verwoede pogingen van de Spanjaarden en de hongersnood kregen ons niet omver. Op 3 oktober 1574 werd Leiden bevrijdt door de Geuzen, een datum die we tot op de dag van vandaag koesteren.

Het gehele verhaal is natuurlijk nog veel mooier en interessanter, een verhaal waar we als Leiden trots op kunnen zijn. Onze vrienden van de 3 October Vereeniging hebben dit hele verhaal inclusief plaatjes voor je op een rijtje gezet. Daarnaast kan je lid worden van de 3 October Vereeniging en hun steunen zodat o.a. de Taptoe, de Grote Optocht, de feestelijkheden op de Garenmarkt, Koraalzang en vele andere activiteiten kunnen plaatsvinden.

bottom of page